kerro meille

Laita viestiä tai kerro mieltäsi askarruttavasta asiasta tämän sähköpostin välityksellä. Kiitos!

contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.

3 Lukkotie
Joensuu, 80100
Finland

Saga Spirit OY myy erästely-, retkeily- ja vapaa-aikatuotteita, sekä oman tuotannon taittopuukko Sorsakoskelaista, ihonhoitotuotesarjaa Kolinoita (TM) sekä tarinoita.

BLOG

Puukkoverstaalta

Saga Spirit

 

Minä teen puukkoja. Sellaista taittoveistä, joka ei ole ihan puukko, ja kaikkea muuta kuin linkkuveitsi. Kyseinen malli on vanhahko. Sen suunnitteli Hackman -tehtaalle jo takavuonna 1959/60 sellainen ammattilaisheppu kuin Tapio Wirkkala. Siitä asti taittopuukkoa on valmistettu Sorsakoskella ja Leppävirralla, kunnes tein verstaan koneista ja muoteista kaupat edellisen yrittäjän kanssa, ja kiikutin härvelit Savosta Pohjois-Karjalan puolelle. Anteeksi historia; katkaisin melkein 60 vuotta vanhan perinteen sorsakoskelaiselta "sorsakoskelaiselta", kuten puukko on nimeltään tunnettu. Ja tunnetaan itse asiassa edelleen. Nimi kököttää kahvassa, kunnes toisin tapahtuu. Olen minä siitä haaveillut, nimen vaihtamisesta omakseni - tai omaksi nimekseen. Pohtinut nimikilpailun järjestämisestä, jonka tuotepalkintoina olisi tietysti näitä puukkoja. Ajatus on vielä kesken aivopäässäni. Ollako vai eikö olla, kas, siinäpä sitä miettimistä.

No. Aika näyttää. Minä olen nyt verstaillut puukkoja 4,5 vuotta omin pikku hyppysin, ja toimitellut niitä pitkin maapalloa. Sormetkin alkavat jo tottua kovaan työhön ja kovettua puukontekijän hyppysiksi. Ja pääasia on, että nautin näiden puukkojen teosta. Kai niitä sitten voi sanoa rakkaudella ja kunnioituksella valmistetuiksi, kun ne on alusta pitäen tehty käsityönä.

Tästä on hyvä jatkaa, vai mitä! Koetan muistaa käydä värkkäämässä myös tätä blogia, että pääset vähän jyvälle sinäkin, miltä tuoksuu pientuottajan elämä ja verstaan maailma. :)

Terkuin

Saga

Jos törmäät hämmentyneenä näille sivuille vanhasta muistista, kirjailijablogini löytyvät tästä eteenpäin osoitteesta TÄMÄ

Onko harmaa vain ankeuden väri?

Saga Spirit

Iso osa Suomea elää nyt pimeintä ja synkintä aikaa. Lunta on vain nimeksi, ja päivänvalo alkaa olla pian minimissään. Pelkästään valon puute aiheuttaa mittavassa määrin masentuneisuutta, se ahdistaa, ja se saa keräämään ihmiselläkin esi-isien tavoin turkin alle vähän rasvakerrosta, koska talvesta on tulossa pitkä, ja pahimmassa tapauksessa vähäravinteinen. 

Nyt on siis korkea aika alkaa hemmotella itseään. Hemmottelulla en tarkoita suklaan ja herkkujen kippaamista kurkusta alas, vaan itsestään huolehtimista käytettävissä olevin keinoin.

Harmauden päihittäminen on yksinkertainen elämäntapamuutos. Pienin askelin, vähän kerrallaan. Ohessa on muutama idea, ja itse keksit taatusti lisää parempiakin vaihtoehtoja.

Hae apteekista purkillinen tehokasta D-vitamiinia, jos aurinkoa ei vain ala näkyä, tai ruokavaliosi on sen suhteen köyhempi. Jos rahat ovat tiukalla, säästä jostain muusta päästä kuin omasta hyvinvoinnistasi. Asiaa voi miettiä myös pitkällä aikavälillä. Jos nyt jätät huolehtimatta itsestäsi, miten paljon rahaa se tulee maksamaan sinulle lähivuosina?

Osta auringonvärisiä hedelmiä, ja syö kotimaista porkkanaa, jos allergioiden puolesta voit. Ja jos kaipaat suuren luokan haasteita, aloita nyt se ruokaremontti, josta olet haaveillut kenties jo vuosikausia. Nyt on paremmin aikaa tutkia asiaa, ja kokeilla erilaisia vaihtoehtoja, koska iso osa maailmasta on rauhoittunut pikkupakkasiin.

Ota ote, ja käy pikkuhiljaa käsiksi tekemättömiin töihin. Pelkästään se, että saa jotain aikaisiksi, piristää mieltä, ja auttaa elimistöä ja aivoja tuottamalla endorfiinia saamaan esimerkiksi paremman yöunen. Rästityöt ovat nimittäin yksi suurimpia unettomuuden aiheuttajia, koska ne ovat alitajunnassa pyörimässä kaiken aikaa. 

Lainaamalla hyvää luettavaa kirjastosta tai tuttavalta saa pimeyden hyydyttämät aivot tekemään itsensä hyväksi enemmän, kuin television loputtomien toistomainosten tuijottaminen. Se, jos mikään aiheuttaa tylsistymistä. Kirja ja viltti harmaan päivän jatkoksi tekee hyvää kenelle tahansa. (Ja se "vilttikin" voi olla käytännössä vaikka kirpparin nurkasta löydetty ikivanha ja reikäinen vanha pehmeäksi muokkautunut 0,50 euroa maksanut matto, sillä mitään väliä ole.) :)  

Tee jotain uutta. Mene tanssikurssille. Aloita jooga. Tutustu naapurustoon. Silitä ohikulkevaa, hyvin kasvatettua koiraa. Kouluta sen tarpeessa oleva koira. Tutustu sitä kautta uusiin ihmisiin. Katso ympärillesi. Onko lähipiirissä ihmisiä, jotka voivat kaivata toista ihmistä ihan vain vaikka juttelun tai läsnäolon puitteissa? 

Harjoittele neulomista. Tai nikkaroi itse jotain. Säästät samalla rahaa. Näinä materialistisina aikoina tee poikkeuksellisesti itse joululahjat, jos olet tähän asti ostanut kaiken valmiina kaupasta. Opettele joku uusi taito tehdä itse jotain! 

Mieti, mitä aineettomia lahjoja voit antaa turhan tavaran sijaan. Löydä harmaita värejä elämääsi. Herkuttele niillä tuunamalla niiden kaveriksi kirkkaita värejä ja uusia sävyjä. Meillä on kirpputorit ja kaapit täynnä unohtunutta vaatetta ja tavaraa. Uudista niitä!

Vaikka ottaisit ylläolevista ajatuksista käyttöön vain pienen ajatuksenpoikasen, olet itseäsi jo paljon pidemmällä. Itsensä päihittäminen on vain taitolaji. Hyvän olon tuottamisella on myös eräs toinen taika, jota harva ymmärtää käytännön elämässä - jos sinä voit hyvin, lähipiirisikin alkaa pikkuhiljaa voida paremmin. :) 

Miksi siis jäädä jahkaamaan ja tekemään asioita vain teoreettisesti?

Tee yksinkertainen testi. Laske, miten monta kertaa päivän aikana käytät sanoja

JOS

VOISI

KUN

MUTTA KUN? 

Vähennä. Kertakaikkisesti vähennä. Tai lopeta kokonaan niiden käyttö. Ne auttavat vain negaatiivistä ajattelua. Päihitä ne! Sinä olet niihin verrattuna paljon parempi ihminen!

Halauksin 

Saga :)